top of page

Centella Asiatica - ingredient de îngijire a pielii

Centella asiatica este o plantă medicinală care a fost folosită în decursul a mii de ani în medicina tradițională. A devenit un ingredint important în urma cercetărilor care au demonstrat faptul că compușii din această plantă au puterea de a stimula producția de colagen, având proprietăți anti-îmbătrânire, hidratante, antiinflamatorii, antioxidante, cât și anticelulitice. Acest lucru face ca această plantă să fie un ingredint cheie în produsele de îngrijire a pielii.


Ce este Centella Asiatica?

centella asiatica

Centella asiatica este o plantă erbacee din zonele temperate și tropicale mlăștinoase. Crește în Asia, în special în India, Pakistan și Madagascar, Africa ecuatorială, America centrală. Este cunoscută și sub denumirea Gotu Kola, Cica, Centura indiana, Brahmi.

Centella asiatica a fost folosita în trecut ca "panaceu" un medicament despre care se credea că vindecă orice boală. În unele zone din China este cunoscută ca și "elixir miraculos al vieții", denumită și planta longevității.


Este o plantă comestibilă, care se regaseste ca ingredient în diverse bucătării, din frunze se prepară ceaiuri și diverse bauturi. În medicina tradițională a fost folosită în diverse afecțiuni dermatologice, în tratarea arsurilor, răni minore, cicatrici hipertrofice, cat și la tratarea acneei. De asemenea, are un efect de calmare.


Compoziția chimică

Constituenții izolați care sunt cei mai importanți din Centella asiatica sunt saponinele triterpenoide cunoscute și sub denumirea de centelloizi, reprezentând între 1-8% din constituenți ai acestei plante. De asemenea mai conține uleiuri volatile, flavonoide, acid ascorbic, taninuri, fitosteroli, aminoacii și zaharuri.


Printre cei mai importanți compuși se numără:

  • Madecassozidul

  • Acidul asiatic

  • Asiaticozidul

  • Acidul madecassic


Beneficiile Centellei asiatica

centella asiatica

1. Ajută la vindecarea rănilor și a arsurilor

Datorită compoziției mare de terpenoizi, aceștia determină o creștere semnificativă a procentului de colagen și fibronectină din stratul celular, astfel cele mai benefice efecte sunt stimularea producției de colagen tip I, scăderea reacției inflamatorii și producția de miofibroblaste.


2. Încetinește îmbătrânirea pielii

Produsele pe bază de asia centella sunt folosite ca preparate cosmetice, mai exact ca agenți anti-foto-îmbătrânire, datorită conținutului de substanțe fitochimice antioxidante care sunt importante în reducerea stresului oxidativ cauzați de radicalii liberi produși de radiațiile UV asupra celulelor pielii. Fotoîmbătrânirea înseamnă deteriorarea pielii în urma expunerii la radiațiile soalare ultraviolete UV. Responsabilă pentru 90% din modificările vizibile ale pielii, fotoîmbătranirea este un rezultat direct al daunelor solare cumulative la care ai fost expus în decursul vieții. Madecassozidul, compusul minune al acestei plante, este un inductor al expresiei colagenului, astfel determină îmbunătățirea semnificativă a elasticității, hidratării și fermității pielii prin folosirea constanta a cremelor care conțin asia centella. Acest ingredient se poate combina cu vitamina C, chiar dacă sunt doi compuși activi caracterizați prin mecanisme diferite de activitate, se obține un efect sinergic care determină remodelarea stratului superficial al dermului.


3. Ameliorarea celulitei - acel aspect de "coajă de portocală"

Asia centella mai este cunoscut și ca ingredient în rândul produselor cosmetice utilizate pentru celulită. Celulita denumită și liposcleroza este o modificare non-inflamatorie în tesutul adipos subcutanat. Aspectul de coajă de portocală se datorează aranjamnetului din hipoderm al celulelor grase și fibrelor de tesut conjunctiv. Exctracul de asia centella normalizează metabolismul care apare în celulele tesutului conjunctiv, prezinta activitate antiinflamatorie și regleaza microcirculația.


4. Reducerea petelor care apar odată cu trecerea timpului

5. Hrănește straturile superioare ale pielii

6. Oferă vitalitate, elasticitate

7. Îmbunătățește circulația sangvină

8. Ajută la regenerarea celulară

9. Calmează pielea de iritatii și roșeață


Folosirea Centellei asitica în rutina de îngrijire a pielii

Se găsește în preparate precum: demachiant, toner, seruri sau creme. Serul cu centella asiatica se poate folosi dimineața și seara sau în una din cele două părți ale zilei, pe tenul curat. După aplicarea serului, se poate continua cu următoarele produse din rutină. Se poate folosi pe orice tip de ten, chiar și pe tenul cu rozacee.


La Salonul Glowartist poți efectua o serie de tratamente împotriva ridurilor, dintre care unele care conțin ingredientul centella asiatica. Trebuie doar să ne contactezi la telefon 0770 338 522 sau pe paginile noastre de socializare, iar noi te vom îndruma spre alegerea tratamentului anti-rid perfect pentru tine!

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page