top of page

Contraindicatii la indepartarea cu laser a tatuajelor


cojite aparute la o saptamana dupa sedinta

Nu toata lumea poate beneficia de indepartarea cu laser a tatuajelor. Operatiunea de indepartare cu laser Nd:YAG se interzice in mai multe situatii, care sunt clasificate in trei categorii.

1. Prima categorie tine de anuminte stari speciale ale organismului. Printre acestea se numara: - sarcina (exista riscul ca particule de tus sa ajunga in placenta); - alaptarea (exista riscul ca unele particule sa ajunga in lapte); - perioada prea scurta de la realizarea tatuajului (eliminarea se poate realiza cel mai devreme la 2 luni dupa realizare pentru a lasa pielea sa se regenereze); - expunerea constanta la solar/soare (este nevoie de o perioada de 2-3 saptamani fara expunere); - administrarea de substante de tip steroizi (se asteapta 6 saptamani de la incheierea tratamentului); - alergia la fragmentul de tus – besicare, inrosire – hipersensibilitate a pielii sesizata la sedinta test.

2. A doua categorie se refera la existenta anumitor afectiuni sau administrarea anumitor medicamente care contravin cu tratamentul laser. Categorii de medicamente in a caror perioada de administrare se interzic sedintele laser si se consulta medicul daca se doresc aceste sedinte dupa incheierea tratamentelor: - fotosensibilizante (Roaccutane, Tetraciclina, Doxiciclina); - anticoagulante (Heparina); - terapii pentru cancer - dupa minimum 6 luni de la terminarea tratamentului; - antibiotice - 4 saptamani dupa incheierea tratamentului.

cojite aparute la 2 saptamani dupa sedinta

Afectiuni care contravin cu administrarea sedintelor laser: - boli fotosensibile (ex. lupus eritematos); - epilepsie; - leziuni traumatice la nivelul pielii care urmeaza sa fie tratate - vitilogo, psoriazis

- cicatrizarea chiloidala, tulburari de sangerare, boli venerice (HIV, hepatita B/C,) herpes, diabet - tip I , boli de tiroida; - afectiuni cardiologice - tratamente acneice cu Roaccutane.

In toate aceste cazuri, se consulta si medicul specialist inainte de orice interventie laser. 3. A a treia categorie de situatii se refera la anumite interventii cosmetice: - botox, acid hialuronic, alti agenti de umplere; - peeling chimic, lifting facial, orice alte tratamente care subtiaza pielea. In aceste cazuri se se asteapta pana pielea revine la grosimea normala, bineinteles se consult medicul specialist sau personalul specializat in cazul tratamentelor cosmetice. In toate aceste situatii este foarte important sa intelegem ca sedinta-consultatie, in care se completeaza fisa clientului, este esentiala. De asemenea, onestitatea in declaratie, neomiterea niciunui detaliu prinvind starea de sanatate. Acest lucru este valabil si in perioada tratamentului (nu doar inainte de prima sedinta). Oricand unul dintre aceste aspecte apare pe parcursul tratamentelor, clientul are datoria de le comunica, in primul rand pentru propria siguranta, pentru evitarea reactiilor adverse post-tratament.

Asa ca, nu ascundeti nimic din aceste informatii, doar din dorinta de a scapa de un tatuaj nedorit, consecintele pot fi mult mai grave.

Reactii adverse frecvent intalnite imediat dupa o sedinta de indepartare laser Cele mai frecvente reactii adverse sunt temporare si dispar in cateva zile, dar e bine sa stim ca pot aparea. Atunci cand apar, e important sa respectam regulile de ingrijire post-tratament pe care le primim de la specialist. De obicei, acestea se dau fie in scris, fie se comunica online.

exemplu de hipersensibilitate

Roseata, sensibilitate – apar imediat dupa sedinta, persista pana la 1-2 zile, apoi se retrag; Umflaturi - apar de obicei in 1-2 zile dupa tratament, unele de dimensiuni mai mari; Veziculele si cojile persista pana la 2-3 saptamani; Decolorarea/colorarea pielii, cauzata de productia de melanina sau epuizarea acesteia (hiperpigmentarea - colorarea intensa a pielii, hipopigmentarea - decolorarea pielii).


Acestea sunt de obicei temporare si in timp pigmentul revine la normal. Urmatorul tratament se realizeaza dupa ce pigmentul revine, deci la un intervalul mult mai mare de 2 luni, poate chiar 6-12 luni. In ambele cazuri, se recomanda evitarea expunerii la soare/solar in saptamanile de dupa tratament.


exemplu de depigmentare

Indiferent de reactiile care apar dupa sedinta de indepartare a tatuajului, chiar daca acestea nu se incadreaza in cele de mai sus si nu sunteti siguri de ce aveti de facut, nu decideti ce metode sa aplicati fara a consulta specialistul! Nu asteptati sa se agraveze, nu aplicati alte substante decat cele recomandate si cereti opinia. E obligatia specialistilor de a va sta la dispozitie. In cele mai multe cazuri sunt situatii normale, dar care trebuie tratate corespunzator. Comunicarea cu specialistul este esentiala atat in consultatia ante-tratament, cat si post-tratament si intre sedinte, ori de cate ori e necesar. Este un factor foarte important in eliminarea corecta a tatuajului si vindecarea pielii.


Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie la 0770 338 522, pe Facebook si pe Instagram.

868 afișări0 comentarii

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page