top of page

Cum se desfasoara o sedinta de indepartare a unui tatuaj si cum ingrijim zona dupa


usoara sensibilitate dupa sedinta

Exista mai multe etape in desfasurarea sedintei de inlaturare a unui tatuaj, pe are le vom descrie mai jos. Insa trebuie sa stim si cum ingrijim zona dupa tratament, ce alte reactii pot aparea, cu ce le tratam si ce pasi urmam ca tatuajul sa fie eliminat corect si pielea sa se vindece frumos.


Etapele de desfasurare a sedintei de indepartare cu laser a tatuajului


1. Etapa de consult


- se analizeaza starea pacientului, se parcurg contraindicatiile, se completeaza fisa de consimtamant, se prezinta efectele imediate si modul de ingrijire de dupa sedinta.


2. Sedinta propriu-zisa


- pacientul va avea ochii protejati cu o pereche de ochelari speciali;

- se demachiaza / dezinfecteaza pielea si se aplica anestezic extern (aproximativ 30 minute);

- se determina si se regleaza din aproape in aproape reactia pielii la aparatul cu laser si care este cea mai eficienta energie pentru tratament;

- tratamentul propriu-zis prin administrarea impulsurilor laser;

- imediat dupa tratament, se plaseaza un pansament cu apa rece sau gheata pentru a linisti zona tratata.


3. Efecte imediate


- particulele de tus expulzate pot perfora vasele mici de sange prezente la nivelul dermului, care provoaca uneori sangerari sub forma unor pete pe suprafata pielii;


eliminare particule tus si prin sange imediat dupa sedinta

- o reactie imediata care apare este efectul de albire de la suprafata pielii, efect numit „frosting”, care este determinat de bulele de gaz care se formeaza imediat dupa administrarea impulsului laser. Acesta devine translucid in decurs de 15-20 de minute si tatuajul se poate vedea dedesubt. Nu este rezultatul sedintei, ci doar o faza intermediara, si NU indepartarea tatuajului;

efect de frosting imediat dupa sedinta
scalp dupa trecerea efectului de frosting, imediat dupa alta sedinta

- zona in care a actionat laserul isi schimba textura / culoarea, tatuajul poate arata neschimbat, dar particulele de pigment au fost fragmentate;

- eliminarea particulelor fragmentate se realizeaza prin transportul acestora de catre celulele macrofage catre sistemul limfatic, care le elimina (prin rinichi, urina, glande sudoripare).

Cum ingrijim zona tratata?


1. Imediat dupa sedinta, atat operatorul, cat si pacientul pot aplica local comprese reci (apa, gheata) in orele urmatoare sedintei, dar doar daca exista disconfort termic.


2. In cazul in care zona tratata se umfla, se poate recomanda si un analgezic usor.


3. Zona tratata se mentine uscata si curata in perioada de dupa tratament. In cazul in care leziunile de la nivelul pielii sunt mai puternice, zona se poate proteja cu un pansament steril ce trebuie schimbat zilnic. Imediat in prima si a doua zi pot fi prezente urme de limfa sau eventuale picaturi de sange. Acestea se tamponeaza usor, se curata cu apa calduta, dar sub nici o forma nu se freaca puternic zona, nu se expune la apa fierbinte, deoarece orice actiuni de acest tip irita pielea.


4. In prima perioada de vindecare apar cojite. Putem aplica usor pudra de baneocin in aceasta perioada.

sensibilitate ridicata imediat dupa sedinta

5. Cojitele trebuie sa cada in mod natural in timp de aproximativ 2 saptamani, fara nicio forma de desprindere fortata, pentru ca pot aparea cicatrici. Pe zona, dupa desprinderea tuturor cojitelor, poate fi aplicat un unguent de cicatrizare (Bepanthen, Cicalfate, Cicaplast). Sunt normale mancarimile usoare in perioada de vindecare, intalnite si in cazul juliturilor de piele, dar este interzisa scarpinarea puternica, deoarece pielea este sensibilizata si nu trebuie traumatizata sub nici o forma. In unele cazuri, este posibila aparitia unei infectii usoare, manifestata sub forma unui lichid galbui in anumite puncte sau inrosirea pielii in zona tratata. In acest caz, se poate aplica o crema antiseptica pentru a opri infectia (Bepanthen, Betadine, Finalgon etc.).


7. Este interzisa orice activitate care presupune expunere indelungata la apa: inot, sauna, fitness (transpiratie abundenta).

8. Este interzisa expunerea zonei tratate la lumina puternica a soarelui timp de cateva saptamani dupa tratament (plaja, solar), chiar mai mult, si se foloseste o crema cu factor de protectie 30-50 (SPF 30-50).


Indiferent de reactiile care apar dupa sedinta de indepartare a tatuajului, chiar daca acestea nu se incadreaza in cele de mai sus si nu sunteti siguri de ce aveti de facut, nu decideti ce metode sa aplicati fara a consulta specialistul! Nu asteptati sa se agraveze, nu aplicati alte substante decat cele recomandate si cereti opinia. E obligatia specialistilor de a va sta la dispozitie. In cele mai multe cazuri sunt situatii normale, dar care trebuie tratate corespunzator. Comunicarea cu specialistul este esentiala atat in consultatia dinainte de tratament, cat si in cea de dupa tratament si intre sedinte, ori de cate ori este necesar. Este un factor foarte important in eliminarea corecta a tatuajului si vindecarea pielii.

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page