top of page
Poza scriitoruluiGlowartist Salon

Cum să îngrijești pielea pentru a-i păstra aspectul tânăr?

În ultima perioadă se vorbește tot mai des despre reîntinerire, dar de cele mai multe ori uităm că acest lucru poate sta chiar în mâinile noastre prin stilul de viață proriu sau câteva reguli de bază esențiale. Prin acest articol îți sugerez câțiva pași de care să ții cont pentru a beneficia cât mai mult timp posibil de o piele care să arate bine indiferent de vârstă.

pastreaza aspectul tanar al pielii

1 - Utilizează zilnic fotoprotecție


Radiația UV, în special UVA degradează colagenul și elastina din derm, ducând la apariția ridurilor și a fotoîmbătrânirii. Aplică factor de protecție zilnic 50+ atât pentru UVA, cât și pentru UVB în fiecare zi, chiar și în zilele înnorate și reci.


În contact neprotejat cu expunerea la razele UV se declanșează o serie de factori care în timp accelerează îmbătrânirea pielii. UV-ul stimulează producția de metaloproteinaze care descompun colagenul și elastina, stresul oxidativ este un factor declanșator al îmbătrânirii premature, prin provocarea daunelor oxidative asupra celulelor, afectând structura și funcția colagenului. De asemenea expunerea la soare provoacă inflamație, care contribuie la degradarea țesutului conjunctiv. Așadar, expunerea cronică neprotejată la soare, duce la o serie de modificări asupra texturii pielii, inclusiv îngroșarea pielii, apariția ridurilor și pierderea elasticității.


2 - Adoptă o rutină adecvată de îngrijire a pielii


Utilizează produse de îngrijire adecvate vârstei tale, nevoilor și tipului tău de ten. Pentru a menține cât mai mult timp pielea în structura ei sănătoasă și tânără, este nevoie să-ți creezi o rutină adecvată pielii tale. Este foarte important să utilizezi această rutină atât dimineața cât și seara prin folosirea unui gel de curățare blând, o cremă cu multiple ingrediente hidratante, exfoliere de două ori pe săptămână și folosirea altor ingrediente active, dar asta în funcție de nevoile tenului. Încearcă să nu folosești combinații de activi care ar putea să-ți sensibilizeze pielea în timp.


3 - Dormi suficient


Încearcă să-ți asiguri un necesar de 7-8 ore de somn pe noapte, deoarece în timpul nopții au loc procese regenerative la nivelul organismului și pentru a permite pielii tale să se regenereze.


Prin lipsa somnului pot contribui o serie de reacții care vor face că tenul să arate mai obosit și totodată se ajunge la înlănțuirea unor reacții care vor stimula îmbătrânirea prematură a acestuia, prin producția redusă de colagen – afectează sinteză colagenului, ducând la pierderea elasticității și apariția ridurilor, accelerarea stresului oxidativ – prin lipsa somnului se crește nivelul de radicali liberi în organism provocând daune celulelor pielii, inflamație – această produce roșeață și iritatie, regenerare celulară afectată – prin lipsa somnului procesul de vindecare al pielii este încetinit, hidratarea insuficientă – somnul insificient duce la deshidratarea pielii, făcând-o să pară mai uscată și mai predispusă la riduri.


4 - Evită fumatul și consumul excesiv de alcool


Fumatul reduce fluxul sanguin la nivelul pielii și provoaca pierderea elasticității acesteia, în timp ce alcoolul o deshidratează.


5 - Apelează la proceduri de creștere a calității pielii


Există o gamă largă de proceduri non-invazive sau minim invazive prin care putem crește calitatea pielii, putem îmbunătății textura și preveni formarea ridurilor. Adresează-te unui specialist pentru adoptarea procedurii adecvate pielii tale și crearea unui plan personalizat nevoilor tale.


6 - Nutriție


Adopta o dietă echilibrată:

  • bogată în antioxidanți – consumă fructe și legume (fructe de pădure, citrice, spanac, morcov, etc) aceștia ajută la combaterea radicalilor liberi

  • acizi grași omega-3 – include pește gras, nuci, semințe; aceștia mențin elasticitatea pielii și reduc inflamația

  • vitamina C – portocale, kiwi, ardei gras; contribuie la sinteză colagenului, esențial pentru fermitatea pielii

  • vitamina E – nuci, semințe, avocado; ajută la protejarea pielii de daunele UV și îmbunătățesc hidratarea

  • zinc – semințe de dovleac, carne, leguminoase; sprijină regenerarea pielii și reduce inflamația

  • evită zahărul și alimentele procesate – acestea pot contribui la îmbătrânirea prematură a pielii prin procesele inflamatorii

  • proteine de calitate – carne slabă, pește, ouă, leguminoase; susțin regenerarea celulară


7 - Hidratare


Atât intern cât și extern trebuie să ajutăm corpul să se hidrateze. Pentru o bună funcționare a sistemelor, cât și pentru o excreție a tuturor toxinelor din organism este important fluxul de apă. Iar extern, prin aplicarea unor creme hidratante care să mențină fluxul de hidratare și o textură adecvată pielii.


Chiar dacă nu poți opri trecerea timpului, cu siguranță îi poți încetini ritmul. Adoptând o rutină consecventă de îngrijire a pielii și un stil de viață sănătos, îți poți îmbunătăți semnificativ aspectul pielii. Iar atunci când ai nevoie de ceva în plus pentru a crește calitatea pielii, adresează-te unui specialist pentru adoptarea procedurii adecvate și crearea unui plan personalizat nevoilor tale.



Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page