top of page

Dermatita solara în sezonul expunerii la soare

Actualizată în: 27 oct. 2021


Dermatita sau alergia solară este o afecțiune caracterizată de apariția unor reacții cutanate in urma expunerii la soare. De obicei, zonele corpului in care apare cel mai des dermatita solară sunt: palmele, brațele, picioarele, pieptul sau decolteul. Comparativ cu arsurile solare care apar in urma expunerii indelungate la soare, alergia solară poate să apară după câteva minute. Durează câteva zile până dispare. Cauzele exacte ale alergiei solare nu sunt complet cunoscute, iar opiniile experților diferă. Desigur, lumina soarelui joacă un rol cheie, medicamentele pot susține uneori reacția alergică, chiar unele alimente și predispoziția genetică pot fi răspunzătoare.

Există factori de risc pentru apariția alergiilor solare, printre aceștia: apartenența la o anumită rasă (caucazienii), expunerea la anumite substanțe și apoi la soare (parfumuri, dezinfectanți), consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen), afecțiuni dermatologice preexistente.


De obicei este doar pe corp, din fericire nu afectează fața, deoarece aceasta este expusă la soare tot anul, iar prima radiație mai intensă a soarelui nu o va afecta ca alte părți ale corpului care sunt acoperite de haine în timpul iernii și primăverii. Alergiile la soare nu sunt periculoase sau contagioase. Nu este o manifestare a vreunei boli majore și în marea majoritate a cazurilor este doar o erupție solară inestetică. Alergia la soare se produce atunci când sistemul imunitar al organismului reacţionează la lumină, iar arsurile solare, pe de altă parte, apar atunci când cantitatea de soare sau expunerea la lumina ultravioletă depăşeşte capacitatea pigmentului numit melanină de a proteja pielea.




Tipuri de alergii la soare:


  • Eruptie polimorfă la soare: cel mai frecvent tip de alergie la soare, intânită la fetițele și femeile sub 30 ani. Initial apare pruritul cutanat apoi papule alb-gălbui pe fond eritematos (de inroșire).

  • Prurigo actinic: de obicei apare in lunile de vară și persistă până toamna târziu, caracterizându-se prin pete și papule roșii, pruriginoase care se pot extinde și pe zonele neexpuse la soare.

  • Dermatita cronică actinică: caracterizată prin plăci ingroșate de piele uscată pruriginoasă și inflamată, la nivelul feței, scalpului, spatelui și gâtului, toracelui superior, zonei posterioare a brațelor și mâinilor.

  • Urticaria solară: confundată cu arsurile solare, dar se diferențiază de acestea prin faptul că se remite in 24 de ore. Apare în câteva minute de la expunerea la soare și se caracterizează prin papule, prurit și vezicule.





Simptomele:


  • Pielea se inroșește si apar umflături mici, pustule albe sau galbene.

  • Senzația de mâncărime

  • Disconfort la atingere


Tratament:


Tratamentul depinde de tipul de alergie solară pe care il aveți, cremă cu corticoizi, loțiune sau gel de aloe vera, comprese cu apă rece. Medicul va va recomanda tipul de medicamente antihistaminice potrivite in cazul alergiei dvs.

Prevenție:


  • evitați și limitați timpul de expunere la soare mai ales intre orele 10 și 16.

  • folosiți o cremă cu factor de protecție 50, și reaplicați la 2-3 ore.

  • folosiți hainele largi și lungi din materiale speciale care nu permit trecerea razelor UV

Daca semnele erupției nu au dispărut după o săptămână sau dacă au rămas cicatrici, vă recomandăm să consultați medicul dermatolog.




1.671 afișări0 comentarii

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page