top of page

Hiperpigmentarea - 4 tipuri de tratament, exemplificate

Actualizată în: 14 sept. 2022

In acest articol ne-am propus să vă prezentăm câteva aspecte legate de hiperpigmentare si tipurile de tratament posibile, exemplificate prin cazuri clinice expuse pe larg.

hiperpigmentare

Scurtă introducere


Melanogeneza este un proces chimic care pornește de la enzima tirozinază și premelanosom și printr-o serie de procese chimice ajunge la formarea celor doi pigmenți de melanină: feomelanina și eumelanina.

Printr-o serie de factori combinați, precum: radiațiile ultraviolete, poluare, îmbătrânire, dezechilibre hormonale, procesul de pigmentare suferă modificări de tip patologic care apar ca o serie de factori patologici prin ajustarea unei hipersecreții de pigment melanic și se manifestă printr-o tulburare, numită melasmă sau hiperpigmentare post-inflamatorie, în funcție de cauză.


Procesul de hiperpigmentare implică o multitudine de factori, precum:

  • radiațiile UV care sunt tot mai agresive, iar la expunere zilnică acestea cauzează o sinteză a melaninei mult mai accentuată și pronunțată care în timp declanșează producerea de pete hiperpigmentare

  • dereglările hormonale sunt printre primii factori declanșatori ai melanogenezei care cauzează și declanșează în special în timpul sarcinii, melasma

  • contraceptivele orale sunt de asemenea un factor declanșator al melasmei

  • cicatricile post-acneice sau arsurile sunt printre primii factori cauzatori ai PIH

Astfel, toți acești factori îmbinați sau nu, duc ulterior la o hiperpigmentare cutanată care se manifestă printr-o sintetizare accentuată a melaninei, caracterizate prin pete de culoare închisă, cu margini bine definite.

Pigmentul melanic este sintetizat încontinuu tocmai pentru a proteja pielea de radiațiile ultra violete, acesta fiind cel mai mare rol al său, deoarece radiațiile din ultimul deceniu sunt tot mai puternice, iar oamenii nu se protejează corespunzător, sinteza melaninei este tot mai accentuată și ulterior se creează petele hiperpigmentare.



Hiperpigmentare - Tipuri de tratament


Astfel, în lupta cu hiperpigmentarea sunt posibile 4 tipuri de tratament pe care le-am expus in cazurile clinice prezentate ulterior, și anume:

  • Microneedling

  • Microdermabraziune

  • Peeling-uri chimice

  • Microdermabraziune combinată cu peeling chimic

Primele trei tipuri de tratament se folosesc în cabinetele cosmetice, atât ca și schemă de tratament simplu. Insa există posibilitatea de a le combina pentru o eficacitate mărită asupra rezultatului. De obicei, cea mai cunoscută metodă de combinație a tratamentului este utilizarea peeling-ului chimic în combinație cu microneedling-ul, dar si microderabraziunea urmată de peeling chimic sau microderabraziune în combinație cu microneedling.


Tipul de tratament se alege în funcție de:

  • Tipul de hiperpigmentare

  • Vârsta petei

  • Mărimea petei

hiperpigmentare

Cazurile şi tratamentele prezentate în continuare, în cadrul acestui articol, au fost efectuate de cosmeticiana Giulia Nistor, în cadrul salonului nostru Glowartist, în sezonul rece 2020. Acestea fac parte din lucrarea sa de disertaţie "Leziuni discromice apărute în urma tulburărilor de melanogeneză", pentru ca orice meserie, implică o bună pregătire, atât parte teoretică, cât şi practică.


Pentru a vă programa la un tratament de hiperpigmentare a pielii la Giulia, o puteţi face la tel. 0770 338 522.




1. Microneedling (dermapen)


Microneedling-ul este o procedură minim invazivă, foarte des utilizată și îndrăgită atât de medicii dermatologi, cât și de către cosmetologi realizată pentru foarte multe dintre afecțiunile cutanate, fiind numită și dermapen. Are rolul și posibilitatea de a spori livrarea transdermică a diferitelor ingrediente active datorită micro canaliculilor care sunt creați prin straturile pielii la diferite adâncimi și controlate pentru a stimula sinteza de colagen și elastină, proces numit inducție de colagen sau neocolageneză.


Aparatul

Aparatul este un dispozitiv electric în formă de stilou format din două piese:

  • Un corp electric de mână, manipul care este adaptat la o sursă de energie

  • Un dispozitiv în formă de cerc, de unică folosință, format din 12, 36, 42 ace sau nano ace. Acest capăt se alege în funcție de problemă și ceea ce dorim să obținem ca și rezultat. Pentru cicatricile post-acneice se folosește capătul cu 12 ace, deoarece acele sunt mai puține, dar mai groase; pentru o procedură de hidratare se folosesc 42 de ace, fiind cele mai subțiri, iar pentru hiperpigmentare se folosesc cele 36 de ace. Acele sunt în poziție verticală, sunt sterile, detașabile. Cu cât numărul acelor este mai mare, cu atât capacitatea de stimulare a colagenului este mai crescută.

Poate fi reglat în funcție de zona în care se lucrează, de la o adâncime de 0,25 mm până la 2,5 mm pentru a controla viteza și adâncimea pătrunderii acului. În zona frunții se lucrează de la 0,25 mm până la 1,5 mm, în zona obrajilor și a bărbiei de la 1,5 mm până la 2,5 mm, adâncimea diferă pentru fiecare persoană datorită faptului că pielea are o textură și grosime variabilă, iar adâncimile se aleg în funcție de acest aspect pentru fiecare pacient în parte.


Cum actioneaza

Mecanismul de acțiune este penetrarea acelor care sunt de diferite mărimi și grosimi pentru a crea mii de puncții sau micro canale controlate în derm, astfel ajutăm absorbția ingredientelor active care sunt pe piele să penetreze direct în piele până la adâncimea dorită. Dispozitivul este rulat peste piele, de mai multe ori pentru o eficacitate cât mai bună asupra rezultatului, fără a exercita mișcări bruște sau apăsări, astfel evităm crearea de vânătăi, zgârieturi sau traumatizarea țesutului.


Pe măsură ce fiecare ac fin găurește pielea, se crează canalul sau o microrană care are rolul și să stimuleze celulele prin inducerea de colagen și sinteza de elastină datorită acțiunii mecanice. Fiecare micro leziune individuală este percepută de piele ca o leziune, dar bariera epidermică va produce vindecare rănilor fără a traumatiza epiderma. Această etapă a plăgii se caracterizează prin prezența factorului de creștere transformator-beta3 (TGF-beta3) care evidențiază activitatea vindecării neinflamatorii a rănilor.


Astfel, mecanismul de acțiune a terapiei cu microace acționează astfel:

  • Penetrarea micro-acelor care declanșează propriul mecanism natural de refacere al pielii prin formarea de colagen nou care ajută la regenerarea și refacerea pielii

  • Utilizarea cocktail-urilor de puritatea medicală care sunt absorbite profund, în cantitate mare și conțin substanțe active

  • Formarea de noi vase de sânge, numit neoangiogeneză care are rolul de a îmbunătății alimentarea pielii cu sânge, astfel pielea este oxigenată și hrănită

Este o terapie recomandată tuturor tipurilor de piele, putând fii realizată chiar și pe zona corporală sau în zonele precum nas, buze, conturul ochilor, dar prezintă o serie de contraindicații, cum ar fi:

  • Sarcină și alăptare

  • Cicatrici cheloide sau hipertrofice

  • Infecții sau inflamații în zona care urmează să fie tratată

  • Herpes

  • Boli cronice cutanate

  • Patologii în coagularea sângelui

  • Vindecare întârziată

  • Tratament cu anticoagulante

  • Malignități cutanate


Caz #1

Ca și prim caz clinic avem o pacientă cu vârsta de 44 de ani, care are pete hiperpigmentare, mai exact hiperpigmentare post-inflamatorie care este cauzată de acnee care prezintă un produs inflamator, iar prin traumatizarea țesutului, se crează această hiperpigmentare. Petele sunt localizate pe toată suprafața facială în special în zona obrajilor, cu dimensiuni mici cât o boabă de mazăre.


Pacienta prezintă:

  • un ten mixt cu textură dură,

  • pori dilatați,

  • exces de sebum în zona frunte-nas-bărbie,

  • riduri fine.

Dorim să tratăm petele hiperpigmentare, deoarece în timp acestea se pot mări și cu o colorație tot mai închisă. Am ales tratamentul microneedling datorită texturii și problemelor pe care le are în plus, practic am ales să am un rezultat satisfăcător și pentru alte probleme pe care le are, pori dilatați, riduri fine, textură neomogenă.


Am realizat 6 ședințe la un interval de 3 săptămâni.


În primă instanță se discută cu clienta pentru a afla cauzele și vechimea petelor, iar mai apoi procedura decurge prin înștiințarea formularului cu toate contraindicațiile pentru a ne asigura că pacientul nu are bolile dispuse ca și contraindicație pentru a nu fi reacții adverse.


Tratamentul propriu-zis

Mai apoi, se începe tratamentul prin curățarea feței cu un gel de curățare pentru a elimina toate impuritățile, excesul de sebum, iar mai apoi se șterge fața cu o dischetă îmbibată cu dermobacter, o soluție cutanată limpede, puțin vâscoasă, care spumează puțin în contact cu pielea. Este un medicament antiseptic cu spectru larg care conține clorură de benzalconiu 5 mg, cocoalchildimetil betaină, copolimer de etilenoxid și propilenoxid, hidroxietilceluloza 10000mPa.s., acid monohidrat, citrat de sodiu, apă purificată, acționând împotriva bacterilor, virușilor, fungilor, astfel pielea devine sterilă, fără a fi riscul de infecții.


Următorul pas este aplicarea unui cockteil care este un amestec de mai mulți ingredienți activi care, mai apoi sunt penetrați în straturile profunde cu ajutorul dermapenului.

În acest caz, datorită faptului că dorim să tratăm pete hiperpigmentare, am ales un ser de la institutul BCN.


Acest ser se numește BCN MELANO, iar ingredienții activi sunt:
  • Glutation 600 – este un antioxidant, detoxifiant, inhibitor al melaninei și regenerează celulele;

  • Vitamina C – numită și acid ascorbic, are rolul să neutralizeze radicalii liberi, factori care provoacă îmbătrânirea prematură;

  • Acid glicolic – are efect exfoliant, inhihitor al melaninei, regenerează pielea și stimulează formarea de colagen și elastină;

  • Acid citric

  • Acid kojic

În cazul hiperpigmentărilor am ales capătul cu 36 de ace pentru a crea mii de micro-canale, tocmai pentru ca substanța să pătrundă în toată suprafața epidermică și dermică, iar mecanismul mecanic creat de ace să fie foarte proeminent pentru a stimula neocolageneza si regenerarea celulară. Dispozitivul se ține vertical pe suprafața facială, se merge prin mișcări continue verticale, orizontale și cercuri, iar în zona afectată se insistă. De obicei se merge pe toată suprafața cutanată de trei ori.


În acest caz, pe zona frunții am început cu adâncimea de 0,5 mm și am continuat cu 1,5 mm, iar pe restul suprafeței faciale am început cu 1,5 mm și am continuat cu 2,5 mm. Serul de ingrediente active ales, este extras din flaconul său într-o seringă și este aplicat uniform pe suprafața facială, iar mai apoi introdus cu ajutorul dermapenului.


În cazul acestei paciente, fața nu s-a înroșit foarte tare, nu s-a inflamat sau iritat, tocmai datorită texturii pielii, și datorită faptului că nu este o piele sensibilă. După ce am introdus tot serul în piele, aplic o mască cu arbore de ceai care are rolul să calmeze, hidrateze, are efect antibacterian și ajută la reglarea secreției de sebum, pe care o las să acționeze 10 minute. De obicei după această procedură se aplică o masca cu efect de calmare instant, cum ar fi aloe vera sau spirulina. De fiecare dată aleg masca în funcție de cum reacționează tenul post procedură și de nevoile acestuia. După mască, am ales să aplic o crema calmantă și hrănitoare și crema cu factor de protecție solară SPF30.


pete pigmentare
hiperpigmentare post-inflamatorie cauzată de acnee. Inainte si după tratamentul microneedling (6 şedinţe la interval de 2 săptămâni)


2. Microdermabraziune


Microdermabraziunea este o procedură neinvazivă, considerată o metodă mecanică de:

  • curățare,

  • exfoliere profundă,

  • regenerare celulară și întreținere

Aceasta se realizează prin îndepărtarea stratului superficial de celule moarte, keratinocite care se elimină sau au tendința de a se descuama de pe suprafața facială prin exfoliere. Astfel, tenul va începe să se regenereze uniform. Membrana celulară este stimulată să producă noi celule, astfel regenerarea se produce din interior spre exterior. Substanțele active care sunt aplicate după procedură sunt absorbite de până la 8-24 ori mai rapid și bine, conform studiilor.


Aparatul de microdermabraziune cu diamante pe care îl folosesc pentru tratamente dispune de 9 capete de tratament sterile și detașabile formate din oțel chirurgical și diamante aplicate. Fiecare capăt are dimensiuni și grade de abraziune diferite ce se potrivesc pentru fiecare tip de ten și fiind accesibile pentru fiecare zonă facială. Capătul cu particule de diamant realizează exfolierea, iar vacuumul are rolul de a extrage toate impuritățile, de a debloca porii. Acest capăt este reglabil și constant, ceea ce îi conferă tratamentului o notă de curățare profundă și stimulare celulară.


Procedura nu este indicată persoanelor care prezintă următoarele afecțiuni:

  • Cicatrici cheloide active

  • Herpes

  • Acnee activă

  • Leziuni nediagnosticate sau nevi

  • Tulburări ale sistemului auto-imunitar

  • Diabet

  • Persoane care au efectuat un peeling chimic recent (în ultimele 3 săptamâni)

  • Bronzarea pielii sau epilarea cu ceară în ultima săptămână

Caz #2

Primul caz clinic pe care l-am ales este o femeie de 32 de ani care, în urma sarcinii datorită dezechilibrelor hormonale cauzate de aceasta prezintă pe suprafața facială melasmă (tulburare de hiperpigmentare).


Tabloul clinic al persoanei în cauză este:

  • ten mixt, ușor deshidratat în zona mandibulară,

  • în zona frunte-nas-bărbie, prezintă ușori pori dilatați și comedoane deschise,

  • ușor exces de sebum în special în zona frunte-nas,

  • o pată hiperpigmentară de dimensiune mare pe obrazul stâng,

  • pe obrazul drept sub ochi o pată mică hiperpigmentară.

Am ales să realizez tratamentul cu microdermabraziune în 3 ședințe consecutive la un interval de 10 zile, deoarece persoana în cauză alăpta, iar petele hiperpigmentare erau recent apărute.


După procedură, pacienta trebuie să utilizeze regulat o cremă cu factor de protecție solară SPF50, pălărie și ochelari de soare pe tot parcursul tratamentului. Apoi inca minim 2 săptămâni după terminarea tratamentului. De asemenea recomand să folosească dimineața un ser cu vitamina C timp de 3 zile pe săptămână, după o cremă hidratantă și SPF-ul 50 care trebuie reaplicat la un interval de 3 ore. Seara recomand să aplice o cremă cu rol depigmentant pentru a inhiba sintetizarea melaninei.


melasma
melasma. Înainte şi după microdermoabraziune (3 şedinţe la interval de 10 zile)

3. Peeling chimic


Peelingul chimic este o procedură neinvazivă de exfoliere controlată a pielii, care are rolul de a stimula regenerarea celulară și, având ca și rezultat îmbunătățirea aspectului pielii prin tratarea anumitor afecțiuni. El se realizează prin aplicarea unei soluții chimice, mai exact un acid sau o combinație de acizi, care se alege în funcție de necesitatea tenului și de rezultatul pe care dorim să-l avem.


Înainte de a începe tratamentul, este necesară o consultație a tenului și discuția cu pacienta pentru a stabili dacă există contraindicații, precum:

  • Sarcină sau alăptare

  • Tratament sistemic cu retinoizi (Sotret, Roaccutane) în ultimele 6 luni

  • Infecții active precum herpes

  • Plăgi deschise

  • Boli autoimune

  • Pacient cu tendință de a se cicatriza anormal

Caz #3

Avem o pacientă în vârstă de 46 de ani care prezintă la nivelul frunții o pată hiperpigmentară cauzată de soare. Tabloul clinic al pacientei este:

  • un ten mixt,

  • cu riduri de expresie,

  • ten neuniform.

Am ales să folosesc tratamentul cu peeling chimic în acest caz, deoarece este o pată mare și profundă, iar peelingul exfoliază și ajunge să acționeze mai profund decât restul procedurilor. Acidul pe care l-am ales este acidul lactic, iar procedura și produsele se realizează identic și în acest caz ca și în cazul precedent.


Prima fază

În primă fază se realizează consultația ca să ne asigurăm că nu sunt contraindicații, iar apoi se începe tratamentul cu demachierea feței cu Pre 1 lapte demachiant până când fața este curată. Demachiantul se șterge cu dischete demachiante, fără a implica apa. Apoi, se șterge fața cu o dischetă îmbibată în Pre 2 Tonic. Apoi se aplică acidul lactic care îl lăsăm să acționeze la prima ședință timp de 5 minute, iar la următoarele ședințe se mărește de fiecare dată timpul cu câte 2 minute. Cât timp acidul acționează, pacienta simte un ușor disconfort ca niște înțepături și o ușoară senzație de căldură.


După timpul necesar în care a acționat acidul, acesta se neutralizează cu ajutorul Neutralizatorului care este aplicat direct peste acid pe față. Cu ajutorul unor dischete demachiante, neutralizatorul se îndepărtează împreună cu acidul lactic pe de față. La final acestei proceduri, am aplicat o cremă cu factor de protecție SPF40 pentru a evita pătrunderea radiațiilor UV în piele, astfel evităm riscul de hiperpigmentare.


Dupa procedură

După ce am urmat procedura, după fiecare ședință, aducem la cunoștință pacientei faptul că trebuie să se ferească de soare, să aplice zilnic cremă cu factor de protecție SPF50 cu reaplicare la 3 ore, iar dimineața să folosească un ser cu vitamina C și cremă hidratantă.


În acest caz, am urmat tratamentul cu peeling chimic, acidul ales fiind acidul lactic. Tratamentul l-am urmat câte 5 ședințe, fiecare ședință fiind realizată la un interval de 2 săptămâni una de cealaltă.


Rezultate

Am obținut un rezultat satisfăcător de ameliorare a petei hiperpigmentare. După tratament a observat o luminozitate cutanată, pielea a devenit mai hidratată, pielea este mai netedă și cu un aspect mai uniform, cum se poate observa.



pete pigmentare cauzate de soare
pată pigmentară cauzată de soare. Înainte şi după 5 şedinţe, la un interval de 2 săptămâni.

Microdermabraziune combinata cu Peeling chimic

Caz #4

Primul caz clinic pentru tratarea petelor hiperpigmentare cu metoda peelingului chimic, este o femeie în vârstă de 30 de ani. Aceasta prezenta pe toată suprafața frunții pete hiperpigmentare de tip melasmă cauzate cel mai probabil de la o expunere îndelungată și neprotejată la soare în combinație cu un dezechilibru hormonal. Tabloul clinic al pacientei în cauză este:

  • ten hiperpigmentat la nivelul frunții,

  • tipul tenului este normal spre uscat, deshidratat,

  • riduri fine la nivelul frunții.

În acest caz, am ales să aplic două metode de tratament din cauza suprafeței mari în care este expusă melasma. Am ales ca primă procedură microdermabraziunea utilizată în trei ședințe repetate, tocmai pentru a exfolia stratul superficial ca în momentul în care aplic peelingul chimic, acesta să aibă o rată de penetrare mult mai mare. Tratamentul de microdermabraziune l-am urmat în 3 ședințe consecutive la o distanță de 10-14 zile.

După ce am terminat cu tratamentul de exfoliere mecanică, după 14 zile pacientei i s-a urmat tratamentul cu peeling chimic. În acest caz am ales să utilizez acidul lactic timp de 6 ședințe consecutive la un interval de 2 săptămâni.


Foarte important de menționat este faptul că în cadrul tratamentului cu peeling chimic nu se lucrează cu apă, ci avem produse special destinate acestui tip de tratament.

După efectuarea consultației, se începe tratamentul care includ următorii pași și următoarele produse:
  1. Pre-Peel 1: care este un lapte demachiant cu un pH de 5,5; se aplică soluția demachiantă pe toată suprafața facială, se masează și se îndepărtează cu dischete demachiante; procedura este repetată până când observăm că pielea este curată

  2. Pre-Peel 2: este un tonic care are pH de 5,5; se aplică tonicul pe două dischete demachiante și se șterge toată suprafața facială

  3. Acidul lactic care prezintă un pH de 2,64, este format din lapte acru și are capacitatea de a hidrata și de a activa formarea colagenului și a elastinei; este un peeling superficial; acesta se aplică direct pe tegument iar în prima ședință de tratament se lasă să acționeze 5 minute, iar după fiecare ședință timpul se mărește cu încă 2 minute.

  4. Post-Peel: este neutralizatorul care are un pH de 8,95 și are rolul să neutralizeze tot acidul care este aplicat pe tegument; Neutralizatorul se aplică peste acidul lactic care acționează pe tegument și apoi se îndepărtează cu o dischetă

  5. Cremă cu SPF 40: la finalul tratamentului aplic o cremă cu factor de protecție

În cadrul primei proceduri cu peeling chimic, pielea pacientei prezintă un aspect roșiatic care a ținut câteva ore. După 3 zile pielea a început să se descuameze treptat, timp care a ținut 4-5 zile. După procedură recomand pacientelor să folosească dimineața un ser cu vitamina C care ajută la formarea neocolagenazei și acționează asupra radicalilor liberi, fiind un puternic antioxidant.

După procedură este foarte important ca și pacienta să urmeze următorii pași:
  • Aplicarea cremei cu factor de protecție SPF50 în fiecare zi

  • Aplicarea unei creme hidratante pentru a evita deshidratarea pielii

  • 24 de ore nu se aplică machiaj

  • Este recomandat să se evite solarul, dușurile fierbinți, saunele, produsele toxice (amoniac, clor etc)

Rezultate

După tratamentul combinat de microdermabraziune cu peeling chimic, am obținut un efect de diminuare semnificativă a petelor hiperpigmentare, pielea este mai luminoasă, ridurile sunt vizibil diminuate, pielea este foarte hidratată și netedă.



pete pigmentare melasma
pete hiperpigmentare de tip melasmă + dezechilibru hormonal. Înainte şi după tratament combinat microdermabraziune (3 ședințe la o distanță de 10-14 zile) cu peeling chimic (6 şedinţe la 2 săptămâni)

Dacă aveţi probleme legate de hiperpigmentare, cel mai bine este să consultaţi un dermatolog cu privire la evoluția hiperpigmentării şi să alegeţi cea mai bună soluţie de tratament pentru dvs. împreună cu acesta. Vă aşteptăm la Salonul Glowartist pentru a găsi împreună cea mai potrivit!



Cititi si: Despre peeling-ul chimic



241 afișări0 comentarii