top of page

Tratamentele specifice anotimpului rece, partea 1

Actualizată în: 21 apr.

Odată cu sfârșitul primei părți a toamnei, vine vremea tratamentelor recomandate în perioada rece a anului. Dacă nu știai că există așa ceva, citește în continuare pentru a înțelege despre ce este vorba.

Perioada caldă și însorită a anului ne ajută extrem de mult să ascundem inperfecțiuni precum acneea. Dar minunea nu durează prea mult, maxim 4 luni. Așadar, trebuie să înțelegem importanța menținerii unui ten curat și îngrijit, și să ne ferim de soare, pentru că pe termen mediu și lung ne face doar defavoruri (92% din îmbătrânirea prematură a tenului este cauzată de razele UV- care, să ne înțelegem, sunt prezente non-stop în viața noastră; de la becul din casă până la ecranul telefoanelor).



Ce se întâmplă odată cu venirea sezonului rece?


În primul rând, se duce bronzul despre care vorbeam mai devreme. Și atunci începem să tragem ponoasele: pete pigmentare, deshidratare, poate și niște riduri care nu erau acolo în primăvară. Sezonul rece trebuie privit ca pe o șansă ne a ajuta tenul să se refacă- și ar fi drăguț din partea noastră să nu o luăm, totuși, de la capăt an de an.

Prin definiție, anotimpul rece înseamnă un ten cu presidispoziție la deshidratare: temperaturi scăzute, vânt tăios, fluctuații mari de temperatură afară/ înăuntru.

Noi trebuie să ne asigurăm că îi dăm tenului nostru toate pârghiile necesare regenerării, cum ar fi un ten reînnoit, fără celule moarte, un ten deschis absorbției cremelor și serurilor hidratante și hrănitoare.


De ce sunt unele tratamente recomandate exclusiv în sezonul rece?


Sunt mai multe motive pentru care unele tratamente se recomandă exclusiv în sezonul rece. Lucrul acesta se întâmplă pentru că sunt ușor invazive- prin asta ne referim la faptul că, pentru a obține o regenerare a pielii, trebuie să scăpăm de celule moarte și tot ceea ce ține substanțele nutritive și hidratante la suprafață, nepermițând acestora să pătrundă adânc în staturile pielii pentru efecte vizibile. Aceste proceduri lasă pielea ușor expusă, iar soarele, de exemplu, ar irita o piele sensibilizată. Pe același principiu, atunci când e cald afară, e foarte posibil să transpirăm. Din nou, transpirația care ajunge pe tenul sensibilizat în urma unei proceduri cosmetice poate duce la iritare.

Așadar, acestea se recomandă în sezonul rece pentru a evita iritarea tenului sensibilizat în urma unui tratament. Desigur, tenul nu va rămâne sensibil pe termen nelimitat. Vorbim despre o perioadă scurtă, de cateva zile- să nu uităm că organismele noastre au niște capacități extraordinare de regenerare. Iar dacă te gândești că nu te-ar deranja puțină usturime, noi venim să îți spunem: fiecare sezon cu tratamentele lui. Nu are niciun rost să îți chinui tenul (și, implicit pe tine) când ai atât de multe alternative.


Care sunt tratamentele recomandate în sezonul rece?


Există mai multe tratamente, dar trei dintre ele sunt extrem de populare, recomandate strict în sezonul rece: microneedling și peelingul chimic. Dacă nu ai auzit de microneedling (și te cam înspăimântă ideea, dar nu-ți face griji, vei vedea puțin mai jos că nu e niciun motiv de îngrijorare), cel mai probabil ai auzit de peelingul chimic. Vom vorbi, pe rând, despre ambele tratamente, astfel încât să ai o imagine clară asupra lucrurilor atunci când decizi să mergi la următorul tratament.


Tot ce trebuie să știi despre microneedling


Microneedlingu-ul este un tratament multi-purpose, și deși noi ne vom referi exclusiv la beneficiile acestuia pentru ten, este interesant să știi că acesta este folosit pentru o largă paletă de probleme: de la acnee pănă la, atenție, tratarea calviției!

Cosmeticienii sunt foarte entuziasmați de această procedură minim invazivă, tocmai din acest motiv: este foarte versatil și se poate folosi în multe proceduri cosmetice.

Deși procedura a aparut undeva la finele anului 1995, a atins popularitatea de astăzi datorită noilor tehnologii și, să nu uităm de influența Instagram și YouTube, unde găsești mii de video-uri cu și despre procedură.



În ce constă procedura de microneedling?


Procedura presupune penetrarea pielii cu micro-ace, pentru a se obține, printre altele, rejuvenarea. Acele folosite sunt de diferite diametre, iar adâncimea este ajustabilă- între 0,5 și 2,5 mm. Decizia este a cosmeticianului în cea mai mare parte, și depinde foarte mult de problemele cu care se confruntă tenul: vorbim despre niște riduri fine și ușoare pete prigmentare sau despre semne post-acneice sau riduri adânci? În funcție de asta, dar și de rezistența pacientului se va decide și modifica adâncimea la care se lucrează. Nu trebuie să te sperie ideea! Procedura nu este neapărat dureroasă, e imposibil să spui că este într-un fel sau altul, din simplul motiv că este foarte subiectiv.

Pe termen scurt, imediat după șendință, tenul va arătă luminos, plin și întinerit.

Pe termen mediu și lung (și dacă se continuă șendințele după recomandarea cosmeticianului) se vor reduce ridurile, petele pigmentare pot dispărea în totalitate, și atenție, producția de colagen și elastină crește cu până la 400% (iar asta nu spunem noi, o spun studiile facute pe eșantioane de femei, între sendințele de microneedling).


Cum se derulează o ședință de microneedling


Ca orice ședință în cabinetul de cosmetică, se începe prin o examinare a tenului de către cosmetician pentru evaluarea corectă a nevoilor tenului.

Tenul va fi demachiat, curațat și dezinfectat. Capetele aparatului de microneedling sunt sigilate și de unică folosință, iar acesta trebuie desigilat în fața clientului.

Următorul pas constă în alegerea unui ser sau a unui cocktail de substanțe nutritive, din nou, adaptate nevoilor tenului tău- aici putem vorbi despre detox, antirid, vitamina C, acid hialuronic și multe altele. Importanța acestui pas? Foarte simplu. Atunci când aparatul microneedling provoacă microleziunile specifice tratamentului, toate aceste substanțe puse la suprafața pielii vor fi împinse adânc în straturile pielii. Mai mult, aceste substanțe facilitează întraga procedură, pentru că aparatul va aluneca mai ușor pe suprafața tenului.

Abia în acest moment, și după ce au fost urmăriți acești pași, se începe procedura propriu zisă. Se trece peste fiecare zonă de aproximativ trei ori, evitându-se zona ochilor și, de cele mai multe ori, cea a nasului. O informație interesantă este că pe zona frunții nu se va alege niciodată o adâncime mare, pentru că pielea e foarte subțire și, de regulă, fără grăsime. În marea majoritate a timpului vei simți o gâdilitură, un micro-masaj, dacă vrei. Durerea în schimb, apare atunci când vorbim despre cicatrici sau riduri adânci și alte probleme care au trecut testul timpului.

Ultimul pas al procedurii va fi aplicarea unei creme hidratante și, foarte important, a unei creme cu SPF de cel puțin 30 (ideal va fi mereu cel de 50!). Nu te speria dacă tenul tau va fi ușor inflamat sau chiar învinețit (deși asta se întâmplă mai rar)- totul e absolut normal și va dispărea complet în doar câteva zile.


De câte ședințe e nevoie


După cum spuneam anterior, rezultatele sunt vizibile încă de la prima ședință. Cu toate acestea, pentru tratarea unor cicatrici post acneice adânci, sau pentru atenuarea vizibilă a ridurilor și pentru un tratament complet, cosmeticienii recomandă între 4-6 ședințe, la interval de două-trei săptămâni.


Îngriire post-tratament microneedling


Cel mai probabil, îți vei simți tenul foarte uscat, deshidratat, iar atunci când aplici fond de ten, acesta va căpăta un aspect făinos-nu te speria și ține minte că vorbim aici de câteva zile. E foarte important ca în zilele de după tratament să îți hidratezi tenul atât din interior (bea multă apă) cât și din exterior cu creme și seruri puternic hidratante. Desigur, nu trebuie să uiți de crema cu SPF (chiar dacă nu ieși din casă) în fiecare zi. E important să nu folosești acizi câteva zile și, încearcă să menții o rutină foarte simplă și eficientă: un gel de curățare delicat, un tonic și ser hidratant, cremă hidratantă și crema cu SPF. Un inside advice ar fi să iei o pastilă de vitamina C seara, după procedură. Substanțele se vor absorbi mai bine și pielea ta se va regenera rapid.




Care sunt contraindicațiile tratamentului microneedling?


Există câteva contraindicații, nimic anormal, de vreme ce majoritatea tratamentelor au anumite contraindicații. În cazul microneedling-ului, enumerăm:


- infecții acute sau cronice ale pielii

- febră

- tumori cutanate

- infecții herpetice

- peeling cu AHA în ultimele 5 săptămâni

- tratament cu aspirină

- boli contagioase

- alergie la metale

- diabet

- injectări cu acid hialuronic/botox în ultimele 6 săptămâni

- acnee activă

- probleme ale circulației sangvine

- eczemă

- keratoză solară sau psoriazis

- rozacee/ ten hipersensibil

- predispoziție de a forma cicatrici cheloide

- tratament cu Roaccutane

- laser în ultimele 6 luni la nivelul feței.


La Glowartist, prețul unei ședințe microneedling cu dermapen este de 250 lei.


Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru partea 2.

PS: Nu uita! Un pahar de apă și crema SPF fac minuni pentru tenul tău.



Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page